Bestelle den Newsletter

RESTAURACJA

Sercem Hotelu Habenda jest Restauracja CZTERY ŻYWIOŁY. To w naszej kuchni powstają niesamowite potrawy, kuszące niepowtarzalnym smakiem i zapachem, zniewalając podniebienia smakoszy.

Szefem kuchni jest Grzegorz Kaczmarek. W jego autorskich kompozycjach, zainspirowanych najnowszymi trendami kulinarnymi, można odnaleźć elementy kuchni staropolskiej, regionalnej czy europejskiej.

Wszystkie dania są przyrządzane z najlepszych produktów – ze świeżych owoców, warzyw i ziół oraz mięs, dostarczanych przez regionalnych producentów. Kucharze przygotowują je wg sprawdzonych receptur, wzbogaconych odrobiną fantazji i z dużą dawką kreatywności. Ta wirtuozeria kulinarna idealnie współgra z eleganckim wystrojem sali restauracyjnej. Wizytówkę restauracji stanowią oczywiście kelnerzy, którzy posiadają niebywały dar – miłość do ludzi. Ich uśmiechnięte twarze to najlepsza rekomendacja tego miejsca.  

Zapraszamy Państwa bardzo serdecznie na kulinarną ucztę. W naszej karcie zapewne znajdą Państwo wiele ciekawych dań, a niepowtarzalny klimat tego miejsca nie pozwoli Państwu o nas zapomnieć.

Restauracja jest czynna w godzinach 14:00-22:00, a w niedzielę i święta w godzinach 12:00-22:00.

MENU A'LA CARTE

PRZYSTAWKI / SAŁATY

Vorspeisen / Appetizers

Salate / Salads

Carpaccio z polędwicy wołowej, lokalny ser Maciek, kiszone rzodkiewki, dynia, sos musztardowy 59,00

Carpaccio vom Rinderfilet, lokaler Käse, eingelegte Radieschen, Kürbis, Senfsauce

Beef tenderloin carpaccio, local Maciek cheese, pickled radishes, pumpkin, mustard sauce

Śledź w marynacie piernikowej WEGE 47,00

Hering in Lebkuchenmarinade

Herring in gingerbread marinade

Ser kozi, burak, orzechy włoskie, śliwka karmelizowana, rukola WEGE 51,00

Ziegenkäse, Rote Beete, Walnüsse, karamellisierte Pflaume, Rucola

Goat cheese, beetroot, walnuts, caramelized plum, rocket salad

Świeże sałaty, kurczak w tempurze, ser grana padano, pomidor koktajlowy, pomidor suszony, dynia 49,00

*wersja WEGA z palonym tofu

Frischer Salat, Tempura-Huhn, Grana Padano-Käse, Kirschtomate, getrocknete Tomate Kürbis (* WEGA-Version mit geröstetem Tofu)

Fresh lettuces, tempura chicken, grana padano cheese, cherry tomato, dried tomato, pumpkin (* WEGA version with roasted tofu)

Gęsie pipki, chrzan, żurawina 45,00

Gänsemägen, Meerrettich, Preiselbeere

Goose stomachs, horseradish, cranberry

ZUPY

Suppen / Soups

Krupnik na rosole z gęsi 23,00

Krupnik-Suppe auf Gänsesuppe

Krupnik soup on goose broth

Krem z dyni, prażone pestki WEGE 21,00

Kürbiscreme, geröstete Kerne

Pumpkin cream, roasted seeds

Czernina 25,00

Blutsuppe

Duck blood soup

Żurek na zakwasie, biała kiełbasa, ziemniaki puree, skwarki 25,00

Saure Suppe auf Sauerteig, Weißwurst, Kartoffelpüree, Grieben

Sour soup on sourdough, white sausage, mashed potatoes, greaves

DANIA GŁÓWNE

Hauptgerichte / Main courses

Stek z angusa, pieczony ziemniak, grillowane warzywa, sos pieprzowy 99,00                                                                     

Angus-Steak, Ofenkartoffel, gegrilltes Gemüse, Pfeffersauce

Angus steak, baked potato, grilled vegetables, pepper sauce

Karkówka z dzika, babka ziemniaczana, sos jałowcowy 79,00                

Wildschweinhals, Kartoffelkuchen, Wacholdersauce

Wild boar neck, potato cake, juniper sauce

Schab z kością, opiekane ziemniaki, zasmażana kapusta 69,00

Schweinelende mit Knochen, Bratkartoffeln, gebratenem Koh

Pork loin on the bone, roasted potatoes, fried cabbage

Zraz wołowy, pyzy drożdżowe, sałatka z buraków 71,00                

Rinderroulade, Germknödel, Rote-Bete-Salat

Beef roulade, yeast dumplings, beetroot salad

Udo z gęsi, kopytka, gołąbek z modrej kapusty, sos żurawinowy 97,00

Gänsekeule, Kartoffelknödel, Rotkohlroulade, Preiselbeersauce

Goose thigh, potato dumplings, red cabbage roll, cranberry sauce

Pierś z kaczki, kluski śląskie, modra kapusta, śliwka, demi glace 79,00                

Entenbrust, Schlesische Nudeln, Rotkohl, Pflaume, Demi Glace

Duck breast, silesian noodles, red cabbage, plum, demi glace

Pstrąg lokalny, frytki belgijskie, świeże sałaty WEGE 68,00                

Lokale Forelle, Belgische Pommes, frische Salate

Local trout, belgian fries, fresh lettuces

Pierogi z gęsiną 52,00

Gänseknödel

Goose dumplings

DESERY

Nachspeisen / Desserts 

Tarta dyniowa 24,00

Kürbistorte

Pumpkin tart

Fondant czekoladowy, biała czekolada, chili 24,00

Schokoladenfondant, weiße Schokolade, Chili

Chocolate fondant, white chocolate, chili

Karmelizowane śliwki, kruszonka piernikowa, lody śmietankowe 24,00

Karamellisierte Pflaumen, Lebkuchenstreusel, Sahneeis

Caramelized plums, gingerbread crumble, cream ice cream

Torcik bezowy Dacquoise 24,00

Dacquoise-Baiser-Kuchen

Dacquoise meringue cake

Rückkehr
Diese Webseite verwendet Cookies

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookies Politik gemäß den Einstellungen Ihres Browsers. Mehr in der Datenschutzerklärung

OK, schließen